Ben je verliefd?

Einstein vroeg zich al af hoe je “love at first sight” kunt verklaren- maar helaas, de wetenschap zou het nooit helemaal kunnen verklaren! Liefde is een groot mysterie! Liefde is een van de meest belangrijke en krachtige gevoelens is ons leven en er zijn een paar feitjes over uitgevonden. Deze feiten willen wij graag met jullie delen!

Wist je dat liefde even verslavend is als drugs? Jep! Gelukkig is er een goede kans om liefde te scoren op onze website! Liefde laat je wegdromen en je fantasien kunnen op hol slaan. Als je verliefd bent maakt je lichaam Dopamine aan en dit werkt verslavend voor je brein. De effecten van dopamine zijn vergelijkbaar met de effecten van bepaalde drugs. Het verschil is echter dat verliefd zijn je lichaam niet kapot maakt.

Liefde provoceert obsessieve neigingen.
Een verliefd brein lijdt aan een daling van serotonine. Je verliest het gevoel van controle en er zijn veel tekenen van stress, onzekerheid en onveiligheid. Je kan obsessief gehecht aan iets raken wat je het gevoel van veiligheid en stabiliteit geeft. Liefde is als een onvoorspelbare roman en de uitdrukking “madly in love” is niet willekeurig ontstaan.

Liefde leidt tot roekeloze impulsiviteit.
Als je verliefd bent vertragen de mechanismen van je hersenen, deze zijn verantwoordelijk voor het rationalisme en voor de controle over impulsen. Daarom voel je je aangespoord om risicovolle initiatieven te nemen waar je later misschien spijt van krijgt. Maarja… who cares!  Je bent verliefd, geef je er lekker aan over!

Monogamie of polygamie?
Door het uitvoeren van experimenten op muizen en door het verkennen van het feit dat wij als zoogdieren nauw verwant zijn aan ze, hebben wetenschappers geconcludeerd dat genetische factoren zou definiëren of een individu is monogaam is of niet. Oops…. nu maar hopen dat hij/zij de juiste genen heeft!;)

Liefde & Oogcontact
Oogcontact is een van de meest krachtige manieren om liefde en seksuele verlangens over te brengen. Het lijkt overduidelijk en cliché, maar het is in feite gebaseerd op neurobiologische bewijs.

De wetenschap verteld ons dat:
1. Mannen verliefd worden met hun ogen
De hersenen van verliefde mannen tonen meer activiteit in de visuele cortex dan verliefde vrouwelijke hersenen

2. Vrouwen zijn beter in het onthouden van informatie
Vrouwelijke hersenen tijdens de verliefdheid hebben meer activiteit in een hersengebied dat essentieel is voor het geheugen en voor de organisatie van verschillende informatie (ruimtelijke, tijdelijke, sociale, enz.)

Dus, wat is liefde?
Geen idee… maar het is in ieder geval leuk en spannend en het maakt je helemaal blij (als het beantwoord wordt). De vraag naar wat liefde eigenlijk is, is zo diepgaand en mysterieus dat niemand in staat is geweest om de storm aan emoties die loskomen bij verliefdheid te kunnen verklaren. Er zijn enorm veel filosofen en schrijvers die hebben geprobeerd om erachter te komen wat liefde is en waar het vandaan komt of hoe het ontstaat. Maar deze onderzoeken waren echter zonder resultaat! Maaaaar, om je partner te overtuigen van jouw ware liefde, kun je met een MRI scan van je hersenen bewijzen dat je écht verliefd bent! Hier kan men namelijk zien of iemand verliefd is omdat er dan dus meer activiteiten in je hersenen zijn!